Na czym nie powinniśmy smażyć?
Wiemy doskonale, że nie możemy jeść wszystkiego tego, na co zwykle mamy ochotę. Musimy czasem odmówić sobie czekoladowego batonika czy kolejnej paczki chipsów, bo w przeciwnym wypadku szybo doprowadzilibyśmy się do skrajnej nadwagi i zachorowalibyśmy np. na cukrzycę (jedząc ciągle słodycze). Tak samo musimy uważać na oleje, bo jeśli to nie tylko http://www.olejkokosowyproducent.pl olej Kokosowy wpada regularnie do naszego koszyka, możliwe jest, że wybieramy złe tłuszcze, które szkodzą nam, naszemu ciału i całemu organizmowi. Zobaczmy, na jakie z nich powinniśmy szczególnie uważać.
Na przeróżnych olejach zazwyczaj po prostu smażymy, dlatego na tej obróbce termicznej się skupmy i zastanówmy się, jak ją przeprowadzamy. Najczęściej wylewamy na swoją patelnię ogromną ilość najgorszego oleju rzepakowego, który oczywiście osiada na mięsie, wsiąka w panierkę i dostaje się nawet do warzyw (bo je też musimy usmażyć). A gdy zajrzymy na pierwszą lepszą stronę dietetyczną i przeczytamy dowolny artykuł o niezdrowych tłuszczach, dowiemy się, że to olej rzepakowy jest właśnie jednym z nich. Kategorycznie go więc odstawmy i nigdy więcej do niego nie wracajmy.

To na czym możemy smażyć? Czy musimy całkowicie rezygnować z tej metody przygotowywania mięs i ryb? Nie, bo olej kokosowy spokojnie wylejemy na patelnię, smażąc na niej każdą potrawę i uzyskując danie smaczne i wartościowe. Uważajmy tylko, by nie spalić oleju kokosowego, gdyż jest on bardzo podatny na wyższe temperatury i błyskawicznie się rozgrzewa i nagrzewa. Stosując go, zawsze zmniejszajmy ogień.